Matex: Pierwiastkami całkowitymi równania x3+x2−4x−4=0 są:
a. −1,1,4
b.−2,−1,1
c.−2,−1,2
d.−1,1,2
zad.2.
Suma pięciu początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego, w którym a1=1 i q=2 wynosi:
a.s5=1
b.s5=11
c.s5=21
d.s5=31
zad.3.
Pewna linia minibusowa przewozi codziennie 360 pasażerów, pobierając opłatę w wysokości 2 zł
od osoby. Oszacowano,że kazda podwyżka ceny biletu o 20 gr powoduje spadek liczby pasażerów o
20. Jaka powinna być cena biletu, aby dzienny przychód tej firmy wynosił 784 zł?
1 kwi 18:19