wzór Maclaurina
studentka :D: Stosując wzór Maclaurina oblicz
sin0,1 z dokładnościa do 10−5
1 kwi 17:34
studentka :D: rozwinięcie sinx=x−x
3/3!+x
5/5!−x
7/7!.....
jak zabrać się dalej za takie zad
1 kwi 17:36
Trivial:
Błąd Δ = 0.000005.
| | sin(0.1θ) | |
Δ = |Rn(0.1)| = |
| *0.1n+1, dla pewnego θ∊(0, 1) |
| | (n+1)! | |
| sin(0.1θ) | | 1 | | 0.1n+1 | |
| *0.1n+1 ≤ |
| *0.1n+1 = |
| . |
| (n+1)! | | (n+1)! | | (n+1)! | |
| | 0.1n+1 | |
Chcemy, żeby |
| ≤ 0.000005. |
| | (n+1)! | |
Dla n=3 mamy:
| 0.14 | | 0.0004 | |
| = |
| > 0.000005 |
| 4! | | 24 | |
Dla n=4 mamy:
| 0.15 | | 0.00004 | |
| = |
| < 0.000005, a zatem dla n=4 jest OK. |
| 4! | | 120 | |
| | 0.13 | |
sin(0.1) ≈ 0.1 − |
| = ... |
| | 3! | |
1 kwi 18:00
studentka :D: skąd ten błąd Δ = 0.000005
1 kwi 18:08
Trivial:
10−5 = 0.00001, czyli błąd Δ = 0.000005.
1 kwi 18:16
studentka :D: na resztę jest jakis konkretny wzór

Przecież R
n(x)=[(f
(n)(c))/n!] * x
n
więc skąd dalej się bierze n+1 wszędzie
1 kwi 18:19
Trivial:
Reszta w postaci Lagrange'a.
1 kwi 18:23
Trivial:
We wzorze Maclaurena reszta w postaci Lagrange'a to:
| | f(n+1)(θx) | |
Rn(x) = |
| xn+1 |
| | (n+1)! | |
| | cos(0.1θ) | |
W sumie może być, że |Rn| = |
| xn+1, ale to nie zmienia dalszego |
| | (n+1)! | |
| | cos(0.1θ) | | 1 | |
rozumowania, bo | |
| xn+1| również jest mniejsze niż |
| xn+1. |
| | (n+1)! | | (n+1)! | |
1 kwi 18:31
studentka :D: Acha... Czyli nie taki wzór miałam...
A jeszcze ta końcówka... sin o,1≈ o,1− o,1
3/3!
Mówiac po ludzku ≈wartość x − i tutaj właśnie dlaczego do trzeciej potęgi

przecież n=4
1 kwi 18:35
Trivial:
Rozwijamy aż do n = 4, ale dla n=0,2,4 te wyrazy po prostu są równe 0, więc pomijamy.
1 kwi 18:36
studentka :D: I mogę się dopytać jeszcze raz o ten błąd

10
−5 = 0.00001−ok to rozumiem i błąd Δ = 0.000005 czyli tak jakby tutaj się wpisuje potęgę
tej dziesiątki

i jedno zero więcej jest po przecinku..
1 kwi 18:39
Trivial:
dokładność 10
−5 oznacza, że piąte miejsce po przecinku ma być znaczące, czyli zgodne z
rzeczywistością, a więc bierzemy kolejne miejsce i wstawiamy tam 5.
1 kwi 18:43
Trivial:
jakby było 10−3, to Δ = 0.0005
1 kwi 18:45
studentka :D: Ach tak... Właściwie to pierwszy raz z czymś takim się spotykam..
1 kwi 18:47
Trivial:
Ja sam miałem to omówione dość pobieżnie.
1 kwi 18:50
studentka :D: "Rozwijamy aż do n = 4, ale dla n=0,2,4 te wyrazy po prostu są równe 0, więc pomijamy" chodzi
tutaj o rozw sinusa według wzoru

Rzeczywiscie występuje tam tylko dla nieparzystych liczb...
A czy np 5 mogłaby być też
1 kwi 18:50
studentka :D: tzn do piatej potęgi..
1 kwi 18:51
Trivial:
Nie ma potrzeby zapisywać piątego wyrazu, bo wyszło nam, że nie ma on znaczenia w tym
przybliżeniu.
1 kwi 18:58
studentka :D: ach tak..
Jejku.. dzięki bardzo

, po prostu sporo mi się rozjaśniło w ten sposób
1 kwi 19:00
aa: Ale chuje piją
28 sty 21:03