! PROSZE

Nie umiem tego zadania zrobić
Rozmieszczamy losowo 6 kul o
numerach: 1, 2, 3, 4, 5, 6 w dwóch pudełkach: białym i czarnym. Jakie jest prawdopodobieństwo,
że:
A) – wszystkie kule trafią do jednego pudełka,
B) – w każdym z pudełek będzie tyle samo kul?
sześć kul do dwu pudełek
6→ 2
|Ω|= 26 = 64 możliwości
A −− wszystkie do czarnego lub wszystkie do białego pudełka
|A| = 1 +1 = 2 możliwości
| 2 | 1 | |||
P(A)= | = | |||
| 64 | 32 |
| 6! | |||||||||
= | = 20 możliwości
| |||||||||
| 3!*3! |
| 20 | 5 | |||
P(B)= | = | |||
| 64 | 16 |
nie wiedziałam naprawde jak je zrobic.