Planimetria
Jan: zad.1 Pole trójkąta prostokątnego,którego boki mają długości 2√5,√6,√14 jest równe ?
zad.2 Przyprostokątna równoramiennego trójkąta prostokątnego o obwodzie 2 ma długość ?
1 kwi 17:20
jan:

1)
a=
√14
b=
√6
c=2
√5
P=b*a/2
P=
√6*
√14/2 wyliczyc i masz pole
1 kwi 17:30
Jan: dzięki to udało mi się zrobić ale gorzej z tym 2
1 kwi 17:34
Jan: ?
1 kwi 17:54
jan: przyprostokątna ma 0,5
1 kwi 18:10
jan:

jesli jest równoramienny prostokątny to ma kąty 90,45,45 czyli jest to połowa kwadratu,
przekątna kwasratu to wtedy p czyli a
√2
obwód = 2 więc
a+a+a
√2=2
wyliczyc z tego a i gitara
jednak nie będzie 0.5 tylko coś koło 0,58852
1 kwi 18:24
jan: sprawdzenie:
a+a+a√2=2
0,58+0,58+0,58*√2
1,16+0,58*1,414
1,16+0,82 = 1,98
brakuje do 2 0,02 ale to było robione w przyblizeniu, jesli dasz dokładniejsze liczby to
wyjdzie lepiej
1 kwi 18:28
Jan: czyli ile wyszło
1 kwi 18:38
Kasia:
1 kwi 19:27
kos: no oblicz sobie sam dokładnie, oblicz "a" z niżej podanego równiania i masz
a+a+a√2=2
2a+a*√2=2
itd
1 kwi 19:28