| P1 | P2 | ||
lub | i podstawiasz ![]() | ||
| P2 | P1 |
Jeśli stosunek jest 1:2 to mamy jeden bok od długosci 1 a drugi 2, to jest proste (mamy to na
rysunku kwadratu) jedziemy dalej
Jeśli złozymy ten prostąkąt w walec, to mozemy zrobic dwa takie walce, jeden wokół boku o
mierze 1 i drugi wokół boku o mierze 2
Walec nr 1 to walec krotszy bo zlozony wokół boku o mierze dwa, a więc obwód podstaw tego walca
to 2 a wysokość to 1
A walec nr 2 to walec dluzszy bo zlozony wokół boku o mierze 1, a wiec obwód podstaw tego walca
to 1, a wysokosc 2 (dlatego tez jest wyzszy)
Teraz wystarczy obliczyc Pola całkowite tych dwóch walców
wzór na Pc= 2πr2+2πrh
by to zrobic jak widac potrzeba nam r
więc liczymy je
dla 1 walca to:
| 2 | ||
obwód 1 walca to 2 czyli 2πr=2 przeksztalcamy wzór i mamy r= | ||
| 2π |
| 2 | 2 | |||
Pc= 2πr2+2πrh = 2π* | +2π* | *1 | ||
| 2π | 2π |