Oblicz objętość ostrosłupa.
Anni: Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego ma długość 2 cm, a kąt między
ścianą boczną a płaszczyzną podstawy ma miarę 45 stopni. Oblicz objętość ostrosłupa.
19 lut 14:23
Eta:
Witam! Narysuj ten ostrosłup>
V= Pp *H Pp= 6* P(Δ równob) PΔ= a2√3/4
to Pp= 6*a2√3 /4 Pp= 3*22*√3/ 2 = 6√3 cm2
należy wyliczyć H osrtr.
Zaznacz trójkat prostokątny:
H, hp --- przyprostokatne hb --- przeciwprostokątna
kąt 45o -- między hb i hp
hp = a√3 /2 bo jest wysokościa trójkąta równobocznego w podstawie
teraz z funkcji tg45o = H/ hp
tg45o= 1 więc H=hp = 2√3 /2 = √3
zatem V = (1/3) * Pp*H
to V= (1/3)* 6√3 * √3 = 6 cm3
19 lut 14:38
Anni: Wielkie dzięki...

Mam jeszcze podobne zadania ale będę próbować robić sama...
19 lut 14:49