układ równań.
adam: Samochody o ładowności 4t i 8t przewiozły 540 t gruzu. Ile kursów wykonało każde auto?
1 kwi 14:47
asd: tyle samo, po 45 kursów, tyle ze jeden wiózł 45 razy po 4t = 180ton a drugi 45*8t=360ton
180+360= 540ton
1 kwi 14:53
Trivial:
4x + 8y = 540 /:4
x + 2y = 135
Bez dodatkowych założeń raczej nie pójdziesz dalej.

Załóżmy, że samochody wykonały taką samą liczbę kursów.
x + 2x = 135
3x = 135
x = 45.
1 kwi 14:54
jan: muszą wykonać po tyle samo kursów, bo inaczej się tego nie da zrobić
540/12t (tyle wiozą razem 4t+8t) = 45 kursów
1 kwi 14:57
agd: a może było tak 8t * 67 = 536, 4t * 1= 4 no i też przewieźli razem 540t.
1 kwi 14:58
jan: mogło tak być, ale w zadaniu nie było powiedziane o ile jeden od drugiego przewiózł więcej, bo
mogło być ze np ten co wiezie 8t przejechał 2 razy więcej niz ten co wiózł 4t wtedy możnaby
było ułożyć ładny układ równań, ale żadnej takiej informacji nie było więc przyjmuje się ze
przejechali tyle samo
1 kwi 15:21
adam: A wtedy janie jakby taki układ równań wyglądał?
1 kwi 15:54
adam: jakby było, że 2x więcej to jakby wyglądał układ równań i równanie?
1 kwi 16:13
jan: Może troszkę źle to dobrałem że dwa razy więcej bo wychodzi np, pół kursu tylko albo ćwierć, a
wiadomo że ciezarówka nie bedzie jechała pół kursu

ale idzie tez obliczyć:
x− ilość kursów pierwszego (ten co wozi po 8t)
y− ilosc kursów drugiego (ten co wozi po 4t)
2x = y
8x+4y=540
y=2x
8x+4*2x=540
y=2x
16x=540
y=2x
x=540/16
y=2x
x= 33,75
y=2*33,75
x=33,75
y=67,5
x=33,75
Sprawdzenie
x) 33,75*8ton=270ton
y) 67,5*4tony=270ton
x+y=540ton
1 kwi 17:03