19 lut 14:07
Megi: 2 +0+0+8 = 10 czyli 10 świeczek na torcie a więc obchodził dziesiąte urodziny
19 lut 14:17
Zbyszek vel ~ArturDitu: Bzdura! W zadaniu wyraźne napisane jest że należy zsumować cyfry roku urodzenia by
otrzymać wiek jubilata, a nie zsumować date urodzin! Wniosek jest taki by czytać ze
zrozumieniem Megi.
19 lut 14:50
Zbyszek vel ~ArturDitu: Pierwszą poprawną odpowiedzią jest odpowiedź, że obywatel ma 5 lat.
Urodziłby się w takim wypadku w roku 2003. Suma cyfr (0+0+2+3=5).
2008-2003=5
Ta odpowiedź spełnia założenia zadania.
Odp: Obchodził wtedy 5 urodziny (w 2008r).
P.S. Później zobacze czy są jeszcze inne możliwości.Pozdrawiam.
19 lut 15:26