Bryły, walec.
Adam: Ile cm2 blachy potrzeba do wykonania puszki w kształcie walca, którego powierdzchnia boczna ma
wymiary 18,84 cm na 12 cm.
za H podstaw 12 cm, a 18,84 cm to jest niby długość okręgu.
1 kwi 13:53
adam: To nie powinno być tak?
18,84 = 2*3,14*r
r = 3
2Pi 32 + 2Pi *3 * 12 = 56,25 + 226,08 = 282,33 cm2
hmm?
1 kwi 14:59
jan: obwód koła = 18,84
wzór na obwód to 2πr
więc 2πr=18,84
r=18,84/2π
1 kwi 15:03
jan: potem liczysz Pole powirzchni całkowitej
czyli 2*Pole podstawy + Pole boczne
1 kwi 15:03
1 kwi 15:05
adam: czyli dobrze zrobiłem, nie?
1 kwi 15:06
adam: za Pi 3,14 , janie. a wzór na walec to 2Pir2 + 2PirH
1 kwi 15:06
jan: Pb=2*πrh
i wtedy dodajesz razem = 2*Pp+Pb i masz wynik w cm
2
1 kwi 15:06
adam: Czyli jak podstawie za pi 3,14 to wyjdzie wynik 282,33cm2
1 kwi 15:07
adam: Bo zobacz.
18,84 = 2*3,13 * r
r=3
zgadza się? zgadza.
1 kwi 15:08
jan: no tak r=3
1 kwi 15:16
jan: podstaw do wzoru i masz h=12
2Pir2 + 2PirH
1 kwi 15:17
jan: 2*3,14*32+2*3,14*3*12
1 kwi 15:19