Oblicz logarytmy
MilkMelody: Witam wszystkich

mam problem z dwoma zadaniami z logarytmów:
1. Oblicz:
a) log7 − log2
√7 + log2
| | log56−3(log52+log53) | |
b) |
| |
| | log56 | |
P.S.
mam odpowiedzi do tych przykładów: a)
12 , b) −2
Bardzo proszę o pomoc bo nie potrafię doprowadzić do tych wyników z odpowiedzi...
1 kwi 13:38
ICSP: W przykładzie a na pewno jest log dziesiętny?
1 kwi 13:41
ICSP: co do drugiego.
| log5 6 − 3(log5 2 + log5 3 | | 1log5 6 − 3log5 6 | |
| = |
| = |
| log5 6 | | log5 6 | |
1 kwi 13:44
MilkMelody: tak napewno...
1 kwi 13:47
MilkMelody: i dziękuje bardzo za ten przykład
1 kwi 13:47
ICSP: | | √7 | |
log 7 − log 2√7 + log 2 = log |
| + log 2 = log √7 Z tego na pewno nie wyjdzie |
| | 2 | |
1 kwi 13:49
MilkMelody: cóż może jest błąd w odpowiedziach... wielkie dzięki za pomoc
1 kwi 13:51
ICSP: ładnie by wychodziło gdyby był to taki log:
log7 7 − log7 2√7 + log7 2
1 kwi 13:52
MilkMelody: wiem, wiem

ale jakby nie było nowego przykładu sobie zmyślić nie mogę
1 kwi 13:53