f. trygonometryczne
klepka odpada: Zakładając , że sinx+cosx=m oblicz :
a) (sinx−cosx)2
b) sin4x + cos4 x
1 kwi 13:03
ICSP: masz odpowiedzi?
1 kwi 13:15
klepka odpada: niestety nie mam ,ale wczesniejszy przykład sinxcosx jakoś zrobiłem , tylko nie wiem jak to
ruszyć
1 kwi 13:18
ICSP: mi przychodzi do głowy cos takiego:
(sinx − cosx)2 = 1 −2sinxcosx
(sinx + cosx)2 = m2 = 1 + 2sinxcosx ⇔ −2sinxcosx = −m2 + 1
(sinx−cosx)2 = 1 − m2 + 1 = −m2 + 2. Pewien tego nie jestem.
1 kwi 13:20
Godzio:
Skoro obliczyłeś iloczyn sinxcosx to tutaj masz odpowiednio:
(sinx − cosx)2 = sin2x − 2sinxcosx + cos2x = 1 − 2 * sinxcosx
sin4x + cos4x = (sin2x + cos2x) − 2sin2xcos2x = 1 − 2(sinxcosx)2
1 kwi 13:20
klepka odpada: z przykładu sinxcosx , wyliczyłem ,że
1+2sinxcosx=m2
2sinxcox=m2−1
sinxcosx = m2−1/2
i mam teraz za każde sinxcosx podstawiać to wyliczenie wyżej ?
1 kwi 13:29