matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciągi
Kazik:
Oblicz sumę początkowych 50 wyrazów ciągu arytmetycznego wiedząc że a
1
=5 i a
4
=11.
1 kwi 12:21
ICSP:
a
1
= 5 a
4
= 11 11 = 5 + 3r ⇔ r = 2 a
5
0 = 5 + 49 * 2 = 5 + 98 = 103. Masz już wszystko teraz tylko podstawić.
1 kwi 13:06