matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
:)
ewa:
Rozwiąż równanie x3 + 2x2 − 6x − 12 = 0
1 kwi 12:07
magda:
(x
3
+2
2
)−(6x+12)=0 x
2
(x+2)−6(x+2)=0 (x+2)(x
2
−6)=0 x+2=0 lub x
2
−6=0 x=−2 lub x
2
=6 x=
√
6
lub x=−
√
6
1 kwi 12:12