Waflowy rożek ma kształt stożka,w którym kąt rozwarcia jest równy 30 stopni ,a
tworząca ma długość 15 cm.Oblicz,ile cm3 lodów można włożyć do rożka,przyjmując,że zostanie
napełniony w 95%.
95%z Vs=0,95*Vs
| H | ||
sin750= | ||
| l |
| 1 | ||
Vs= | πr2*H H=sin75*l z tablicsin750=0,9659 | |
| 3 |
H=0,9659*15=14,4885
H1=0,98*H=0,95*14,4885=13,764
kąt ten sam
| H1 | |
=tg750 | |
| r |
| H1 | ||
r= | tg75=3,732 | |
| tg75 |
| H1 | ||
r= | =13,764:3,732=3,688 | |
| tg750 |
| 1 | ||
V=1/3πr2*H=1/3π*3,6882*13,764= | *π*13,6*13,76=62,38π=62,38*3,14=195,87cm3 | |
| 3 |