oblicz pole równoległoboku
kasia1990: Oblicz pole równoległoboku ABCD, jeśli A=(1,-1), B=(5,7) i D=(-2,3)
19 lut 14:05
Eta:
Jeżeli masz tylko policzyć pole tego równoległoboku?
To przekątna DB dzieli ten równoległobok na dwa trójkąty
przystające czyli
pole równoległoboku równe jest 2*PΔDAB
→ →
PΔDAB = 1/2 I d( AD, AB) I d -- to wyznacznik pary wektorów
czyli → →
P(ABCD) = I d(AD, AB) I
→
AD= [-2 -1, 3 -(-1)] ( obliczamy współrzędne tych wektorów)
→ →
AD =[ - 3, 4] podobnie AB= [ 5- 1, 7 - (-1)] = [ 4, 8]
wiec
P(ABCD) = I -3*8 - 4*4 I = I -24 - 16 I = 40
odp: P(ABCD) = 40 [ j2]
19 lut 15:34
kasia1990: ale chyba przekątna AB a nie DB?
25 lut 15:29