prawdopodobieństwo
rrr: Bardzo proszę o pomoc w rozwiązniu zadania ze sprawdzian bo nie umię go rozwiązać
Rzucamy symetryczną szećienną kostką do gry:
Ile należy wykonać rzutów , aby prawdopodobieństwo wypadnięcia co najmniej jednej "szóstki"
było większe od 0.5?
31 mar 23:11
miro0r: Ω=6n
A': A=5n
P(A')= (56)n
P(A)= 1 − (56)n
1 − (56)n > 0,5
31 mar 23:27
Eta:
|Ω| = 6
n , gdzie n −−−− ilość rzutów i n€N+
wprowadzamy zdarzenie przeciwne do A
A
' −−−− ani razu nie wypadła szóstka
|A
'| = 5
n 9 tak jakby kostka nie miała szóstki
(
56)
n <
12
odwracając ułamek mamy .........zmianę zwrotu nierówności)
(
65)
n > 2
co daje,że 1,2
4 >2
zatem należy rzucić tą kostką co najmniej 4 razy
31 mar 23:33
rrr: dziękuje bardzo za rozwiązanie
1 kwi 04:10