tomi: z urny,w ktorej jest6 kul czarnych i 4 żółte, wyjęto dwa razy po jednej kuli ze
zwracaniem.
Oblicz prawdopodobieństwo , że wyjęto kule jednakowego koloru.
31 mar 23:00
miro0r: moim zdaniem:
moc omega= 6
2=36
| | | | 6! | | | | 4! | |
A= | = |
| + | = |
| |
| | | (6−2)!*2! | | | (4−2)!*2! | |
P(A)=
2136
31 mar 23:23
Eta:
Poprawne rozwiązanie
losowanie ze zwracaniem ( w urnie jest 10 kul , 6 cz i 4 b
|Ω|= 10*10 = 100
A−−− kule jednakowego koloru { (cz,cz), (b,b)}
|A| = 6*6 +4*4= 52
1 kwi 00:34
Eta:
zamiast .......... żółte napisało mi się ......... białe
ale to nie ma znaczenia,jeżeli chodzi o rozwiaząnie
1 kwi 00:36