Całka
kompletny kretyn: ∫ sin2 x dx = ?
31 mar 22:56
31 mar 22:56
kompletny kretyn: | | 1 | | cos2x | | cos2x | |
Czyli to będzie całka z |
| − |
| , ale jak wtedy obliczyć całkę z |
| ? Bo nie |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
mam innego pomysłu niż wklepać w program matematyczny
31 mar 23:07
Godzio: tutaj, pochodna czego da cos2x ?
31 mar 23:08
kompletny kretyn: coś z sin 2x pewnie
31 mar 23:10
Godzio: pewnie tak

(sin2x)' = 2cos2x W takim razie co trzeba zrobić żeby powstał sam cos2x ?
31 mar 23:10
kompletny kretyn: 12 sin 2x
31 mar 23:11
Godzio: Ok

W takim razie miałeś jeszcze podzielić przez 2 więc:
| | 1 | | sin2x | |
... = |
| x − |
| + C |
| | 2 | | 4 | |
31 mar 23:12
Godzio:
Od razu możesz sobie zapisać taką tożsamość:
31 mar 23:12
kompletny kretyn: No nieźle... Ja od razu próbuję to rozpisywać na:
cos
2x=1−sin
2 x
i się zastaawiam, z czego pochodna da sin
2 x.. ALe tochyba trzeba mieć sprytny sposob po
prostu
31 mar 23:16
ŁODI: PRAWDA
31 mar 23:26