matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
funkcje trygonometryczne
ania:
tgα=7 oblicz wartosci pozostalych funkcji trygonometrycznych i α∊(0,90
0
) to z twierdzenia pitagorasa?
31 mar 22:55
Eta:
7
a
tgα= 7=
=
1
b
a= 7 , b= 1 c
2
= a
2
+b
2
c
2
= 7
2
+1
2
= 50 c= 5
√
2
1
1
ctgα=
=
tgα
7
7
7
√
2
sinα=
=
5
√
2
10
1
√
2
cosα=
=
5
√
2
10
31 mar 23:11