Planimetria
;):

W okrag o srednicy 26 wpisano trapez rownoramienny w ten sposob ze suma kwadratow dlugosci jego
| | 12 | |
podstaw jest rowna 914 a sinus kata ostrego wynosi |
| oblicz pole tego trapezu |
| | 13 | |
tw sinusow obliczylem przekatna
mam uklad rownan
y
2 + (y + 10x)
2 =914
(12x)
2 + (y + 5x)
2 =24
2
2y
2 + 20yx +100x
2=914/ :2
144x
2 + y
2 + 10yx + 25x
2 =576
y
2 + 10yx=457 − 50x
169x
2 + 457 − 50x −576=0
y
2 + 10yx=457 − 50x
119x
2 − 119=0⇒ (x + 1) (x − 1)=0 czyli x=1
podstawiam do pierwszego rownania x=1
y
2 + 10y − 407=0
Δ=25 + 407
√Δ=
√432 i wlasnie nie wiem czy robie to dobrze skoro Δ jest nie wymierna prosil bym o pomoc
31 mar 22:29
bart: ostatnie 2 linijki

nie wiem co Ty odwaliles z ta delta.. wszytsko ladnie pieknie a na funkcji kwadratowej sie
lapiesz?
Δ=100+4*407=1728
√Δ=24
√3
31 mar 22:44
;): sprawdz jeszcze raz czy napewno zle licze Δ
31 mar 22:47
bart: Δ=b
2−4ac
ja sie uczylem o takies delcie
31 mar 22:48
;): √Δ = 12
√3 i co to samo mamy?

y
1= −5 − 12
√3 ujemne wiec odpada
y
2 = −5 + 12
√3
31 mar 22:50
Godzio:
To zadanie jest rzeźnicze

Z tego co pamiętam 1 arkusz z zadania.info ?
31 mar 22:51
;): kiedys sobie przeksztalcilem Δ najlepiej ja stosowac jak b jest liczba parzysta
31 mar 22:52
;): Witam Godzio tak z zadania.info z poczatku myslalem ze proste a jak zaczalem robic to
jednak zmienilem zdanie
31 mar 22:54
bart: to porowanaj sobie "moja" delte i Twoja

masz 4 razy mniejsza
31 mar 22:54
;): wlasnie o to chodzi zeby jak najmniej liczyc ale to jest to samo
31 mar 22:59
;): | | −12b − √(12b)2 −ac | | −12b − √(14b2 −ac | |
x1= |
| = |
| = |
| | a | | a | |
| −12b − √b2 −4ac4 | | −12b − 12√b2 −4ac | |
| = |
| = |
| a | | a | |
| −b − √b2 −4ac | |
| przeksztalcilem specjalnie dla Ciebie  |
| 2a | |
31 mar 23:07