Oblicz największą wartość funkcji g(x) jeżeli f(x)=-x^2 3x 4
Zbyszek vel ~ArturDitu: Oblicz największą wartość funkcji g(x)=√f(x), jeżeli f(x)=-x2+3x+4.
f(x)=-x2+3x+4
Δ=9+16=25 √Δ=4
x1=3,5
x2=-0,5
Co dalej nie wiem.Liczę na Waszą pomoc.Dziękuję.
19 lut 13:24
madzia: Przede wszystkim √Δ to jest rowny 5 lub -5
19 lut 13:35
Eta:
Witam!
Największą wartość funkcja f(x) osiąga w wierzcołku paraboli.
W( xw, yw) więc xw= -b/2a yw= f(xw)
xw= -3/ -2 = 3/2 to f(3/2) = - (3/2)2 +3*3/2 +4
f(3/2)= - 9/4 +9/2 +4 = -9/4 + 18/4 + 16/4 = 25/4
to √25/4 = 5/2
czyli największą wartością g(x) jest 5/2
19 lut 13:36
Eta:
Madzia!
√Δ =
√25 = 5
( tylko
5 bo to pierwiastek arytmetyczny!)
19 lut 13:39