Obwód trójkąta
Louis: Oblicz obwód trójkąta ABC o wierzchołkach A=(1,5) B=(−3,−3) C=(−2,4).
31 mar 22:15
dero2005:
d = √(x2−x1)2+(y2−y1)2
|AB| = √(−3−1)2+(−3−5)2 = √−42+(−8)2 = √16+64 = √80 = 4√5
|BC| = √(−2+3)2+(4+3)2 = √12+72 = √1+49 = √50 = 5√2
|CA| = √(1+2)2+(5−4)2 = √32+12 = √9+1 = √10
O = |AB| + |BC| + |CA| = 4√5 + 5√2 + √10
31 mar 22:38
Gustlik: Dero, czemu nie pokażesz wektorami? Ta sama metoda, a bardziej przejrzysta. Liczysz współrzędne
wektorów zawierających boki trójkąta, a potem podstawiasz do tw. Pitagorasa, np.
AB→=[−3−1, −3−5]=[−4, −8]
|AB|=√(−4)2+(−8)2=√16+64=√80=4√5
Tasiemcowe wzory nie są przejrzyste, a obliczanie współrzednych wektorów jest proste jak
konstrukcja młotka, potem wzór na długość wektotra |w→|=√wx2+wy2 i po sprawie.
1 kwi 00:46
Eta:

wystarczy policzyć "kratki"( o ile punkty są kratowe)
i z tw. Pitagorasa
|AB|
2= 4
2+2
2 =>|AB|=
√20= 2
√5
1 kwi 01:07
Gustlik: W przypadku liczb całkowitych tak, ale najbardziej przejrzysty i prosty jest sposób za pomocą
wektorów. Naprawdę polecam kazdemu nauczyć się wektorów, mimo iz na podstawie nie są one
NIESTETY wymagane, a baaaardzo ułatwiają życie w zadaniach z geometrii analitycznej, choćby
przy obliczaniu pól figur − można ominąć wtedy żmudne obliczanie odcinków, boków, wysokości
itp. Wektory to podstawa geometrii analitycznej i tu znowu muszę zwyzywać od debili tego, kto
je usunął z podstaw.
1 kwi 01:20