Eta: czyli po poprawce równanie wyglada tak ;
√5 +x +
√5 - x =
x
Najpierw określamy dziedzinę tego równania!
5 + x ≥0 i 5 - x ≥0 czyli x ≥ - 5 i x ≤ 5
część wspólna czyli D: x€ < - 5 , 5>
teraz podnosimy obydwie strony do kwadratu
Ta metoda nazywa się ... " metodą starożytnych"
przy rozwiazywaniu tego typu równań zawierajacych pierwiastki.
otrzymamy:
5 +x + 2
√ 5 +x *
√ 5 - x + 5 - x = x
2
2
√ ( 5+x) (5 - x) = x
2 - 10 jeszcze raz do kwadratu
obydwia sytrony
4( 5 +x) ( 5 - x) = ( x
2 - 10)
2
4( 25 - x
2) = x
4 - 20 x
2 +100
100 - 4x
2 - x
4 + 20x
2 - 100 =0 / * (-1)
x
4 - 16x
2 =0 <=> x
2( x
2 - 16) =0 <=> x
2( x- 4)(x +4)=0
zatem x =0 x = 4 x= - 4
Przy tej metodzie pojawiaja się tzw. pierwiastki
fałszywe
więc należy wybrać tylko te które spełniają to równanie
czyli dla x = 0 sprawdzamy; i widzimy ,że
L=
√ 5 +0 +
√ 5 - 0 =
√5 +
√5= 2
√5
P = 0 czyli x = 0 nie może byc rozwiazaniem ---
odpada
dla x= - 4 L=
√ 5 - 4 +
√ 5 +4 = 1 + 3 = 4
P= -4 --- czyli tez
odpada
pozostaje sprawdzić dla x = 4
L=
√5 +4 +
√ 5 - 4 = 3 + 1 = 4 P= 4 czyli L=P
więc jedynym pierw. tego równania jest
x= 4 ---- i tak masz w odpowiedzi !
Pozdrawiam! i proszę o poprawne podawanie treści zadania!
Od tego zależy poprawna odpowiedź