poziom rozszerzony
rrr: kto pomoże rozwiązać zadanie
Rzucamy symetryczną szećienną kostką do gry:
Ile należy wykonać rzutów , aby prawdopodobieństwo wypadnięcia co najmniej jednej "szóstki"
było większe od 0.5?
31 mar 21:43
rrr:
31 mar 22:08
rrr: Bardzo proszę o pomoc w rozwiązniu zadania na zprawdzian bo nie umię go rozwiązać
Rzucamy symetryczną szećienną kostką do gry:
Ile należy wykonać rzutów , aby prawdopodobieństwo wypadnięcia co najmniej jednej "szóstki"
było większe od 0.5?
31 mar 22:33
Ireneusz: Przy czterokrotnym rzucie prawdopodobieństwo będzie już większe > 0
2 kwi 14:26
ICSP: Prawdopodobieństwo zawsze jest większe od 0
2 kwi 14:30
Godzio :
Ja bym to tak zrobił :
1 rzut ⇒ 1 możliwość 6
0 * 1
2 rzuty ⇒ 12 możliwości 6
1 * 2
3 rzuty ⇒ 108 możliwości 6
2 * 3
4 rzuty ⇒ 864 możliwości 6
3 * 4
Ω = 6
n
A = 6
n − 1 * n
| | 6n − 1 * n | | n | | 1 | |
P(A) = |
| = n * 6n − 1 − n = |
| > |
| |
| | 6n | | 6 | | 2 | |
n > 3
Odp. Trzeba wykonać co najmniej 4 rzuty
2 kwi 14:44
Ireneusz: ICPS miało być >0.5 zjadłem .5
2 kwi 14:51