q
Nie mogę tego zrobic: Proszę o pomoc w tym zadaniu:
Oblicz pozostałe wartości funkcji trygonometrycznych wiedząc ze α∊(0, 90)
1)ctgα=3
tak to robilem
ctgα=31
ale jak dalej obliczam nie wychodzi tak jak w odpowiedziach
31 mar 21:10
ICSP: ctgα = 3
| sinα | | 1 | |
| = |
| ⇔ cosα = 3sinα |
| cosα | | 3 | |
sin
2α + cos
2α = 1. Wylicz sobie całą resztę.
31 mar 21:13
bart:

skoro wiemy ze α to kat ostry mozesz zrobic moim sposobem
obliczamy trzeci bok z pitagorasa i juz latwo wyznaczy reszte
31 mar 21:15
Nie mogę tego zrobic:

Ja robię tak
31 mar 21:18
ICSP: tez dobrze.
Teraz wystarczy tylko z rysunku to odczytać. Pamiętaj oczywiście o usunięciu niewymierności.
31 mar 21:19
Nie mogę tego zrobic: to tak
tgα=13 ok
i te 2 nie mogę policzyć
sinα=1√10
cosα=3√10
inaczej jest w odpowiedziach
31 mar 21:23
Nie mogę tego zrobic: aha trzeba tak zrobić
1√10*{p10}{p10}
31 mar 21:25
Nie mogę tego zrobic: tak?
31 mar 21:25
Ireneusz: Może w odpowiedziach są po prostu usunięte niewymierności z mianownika

sinα=
√1010...
31 mar 21:26
uhu: Jeśli dobrze rozumiem masz podany ctgα
ctgα=3 ⇒ tgα=13
sin2+cos2=1
sinαcosα=13
31 mar 21:26