proszę mam to na jutro
Jeanne: Proszę o pomoc − WIELOMIANY
Dobierz liczby a i b tak, aby wielomiany W i R były równe
a)W (x ) = 2x4 − 3x3 + ax2 − 2x +6; R ( x ) = 2x4 + bx3 − 7x2 − 2x + 6
b) W ( x ) = x3 + (a +2b) x2 + x + 1; R ( x ) = x3 +3x2 + ( 3a + b ) x + 1
31 mar 21:09
Ireneusz: Wielomiany są równe wtedy gdy mają takie same współczynniki przy odpowiednich potęgach:
a) −3=b a=−7
b) a+2b=3
3a+b=1
W podpunkcie b musisz rozwiązań układ równań i wyjdzie Ci a i b
31 mar 21:20
Jeanne: Dzięki już wiem o co chodzi, miałam lekce tydzień temu i nie pamiętałam nic
31 mar 21:22