prosta symetralna
Przemo: Potrzebuję równania prostej symetralnej do odcinka AB, gdzie A(−2; 2), B(4;−4)
Obliczyłem, że ten odcinek ma wzór y=x, a jego środek ma współrzędne (1; −1)
Co dalej?
31 mar 20:44
ICSP: warunek prostopadłości prostych.
31 mar 20:45
ICSP: poza tym jakim cudem wyszedł ci środek odcinka nie należący do prostej
31 mar 20:46
Przemo: no tak: a1 razy a2= −1
tylko co z tym?
31 mar 20:46
31 mar 20:47
ICSP: twoja prosta:
y = −x
S(1;−1)
y = a1x + b
a1 = −1
b = 0
a1 * a2 = − 1 ⇔ a2 = 1
druga prosta:
y = x + b. Wyznacz współczynnik wiedząc że prosta przechodzi przez punkt S
31 mar 20:48
dero2005:
liczysz wspólczynnik a symetralnej
a*a1 = −1 a = 1
a1 = −1
y = a1(x−xS)+yS
y = −1(x − 1)−1
y = −x
31 mar 20:49
Przemo: ICSP− prostopadła będzie miała:
y= x − 2
?
31 mar 20:51
ICSP: tak.
31 mar 20:52
dero2005:
a = yB−yAxb−xA = −1
a Ty podałeś że 1
a więc a1 = 1
y = x
31 mar 20:52
Przemo: ICSP− dzięki
31 mar 20:53
dero2005:
ostatecznie symetralna będzie
y = x − 2
31 mar 20:54
ICSP: dero a zajrzysz do mojego pytania?
31 mar 20:54
1 kwi 00:48