witam
united: jesli ktos bedzie umial mi pomoc to z gory dzieki.
wyznacz wspolczynniki b, c tak aby wielomian W(x)*F(x)-H(x) byl wielomianem zerowym
jesli:
W(x)=-3x+5 F(x)=x2+bx+c H(x)=-3x3-x2-2x+20
19 lut 10:47
Bogdan:
Wymnóż wielomiany W(x) i F(x) przez siebie i wynik porównaj z wielomianem H(x)
19 lut 10:59
united: i jak to zrobie to co dalej?
19 lut 11:09
Zbyszek vel ~ArturDitu: W(x)*F(x)-H(x)=
(-3x+5)(x2+bx+c)-(-3x3-x2-2x+20)=-3x3-3bx2-3cx+5x2+5bx+5c+3x3+x2+2x-20=
=-3bx2-3cx+5bx+5c+6x2+2x-20
Jeżeli wyniekiem ma być wielomian zerowy oznacza to, że wyrazy podniesione do potęgi
drugiej się skracają: -3bx2+6x2=0 czyli b=2
Jeżeli b=2 to:
-3cx+10x+5c+2x-20=-3cx+5c+12x-20=c(5-3x)-4(5-3x)=(5-3x)(c-4) z czego wynika, że c=4
P.S. Z równania wynika, że c=4 natomiast dobre rozwiązanie byłoby również dla c∈R ale
tego nie jestem pewny.
19 lut 13:07
united: dzieki
19 lut 13:11
Eta: Witam!
Prościej jest tak jak podpowiedział Bogdan!
po wymnożeniu W(x)* F(x)
mamy; - 3x3 -3bx2 - 3cx +5x2 +5bx +5c=
= -3x3 +(5 -3b)x2 +( 5b - 3c)x +5c H(x) = -3x3 - x2 - 2x +20
współczynniki porównujemy:
czyli; 5 - 3b= - 1 5b - 3c = -2 5c = 20
to -3b = -6 5*2 -3*4= -2 c= 4
b= 2 - 2 = -2 - zachodzi dla b= 2 c= 4
więc odp; b= 2 c= 4
19 lut 13:52
Zbyszek vel ~ArturDitu: Polemizowałbym czy jest to prostsza metoda

Zależy co komu podpasuje.
19 lut 14:07
Eta: OK

soryyyyy ( spadam
19 lut 14:17