analityczna
ICSP: Zaciekawiła mnie jedna sprawa i mam z tym związany pewien problem:
Zadanie(wersja srkócona bez zbędnego spamu)
Kwadrat o przeciwległych wierzchołkach A(1;3) ; C(7;1).Wyznaczyć pozostałe dwa wierzchołki
Zadanie potrafie rozwiazać ale zastanawiałem się nad jedną rzeczą:
prosta ac:
środek kwadratu: (4;2)
prosta bd"
y = 3x − 10
I teraz pojawia się problem. Wpadłem na pomysł że gdyby zakręcić prostą ac o 45
o otrzymam
prostą ab lub ad. Wtedy z układu równań tej prostej oraz prostej bd mógłbym obliczyć
odpowiednio wierzchołki. Nie wiem tylko jak wyznaczyć współczynnik kierunkowy tych dwóch
prostych bo wiem że będą przechodziły przez punkt A.
Pozdrawiam.
31 mar 20:30
ICSP: up.
31 mar 21:32
uhu:

Probowałeś coś z tym tgα kombinować ?
31 mar 21:42
ICSP: problem w tym że kwadrat jest troszkę "krzywo" i
31 mar 21:43
uhu: Nie lepiej wektorami ?
31 mar 21:48
ICSP: Nie za bardzo lubię wektory. Za to uwielbiam układy równań i dlatego wszystko próbuję do nich
dopasować.
31 mar 21:50
ICSP: Dlatego gdybym miał równanie prostej ab i symetralnej odcinka ac bez problemu wyznaczyłbym
wierzchołek B
31 mar 21:50
uhu: Jeśli żadna przekątna nie jest równoległa do osi x to ją przecina wiec tgα dalej można obliczyć
31 mar 21:51
ICSP: dobrze więc mamy:
prosta ac jest przekątną.
| | 1 | |
jesj współczynnik kirunkowy to − |
| |
| | 3 | |
ze wzoru:
| | 1 | |
tgα = − |
| nie za bardzo rozumiem co mi to daje. |
| | 3 | |
31 mar 21:53
miro0r: Wyznacz sobie prosta AC i długość odcinka |AC|.
|AC|=a√2
wyliczasz a i masz długość |AB|.
potem do wzoru na długość |AB| za "y" wstawiasz prostą AC i przyrównujesz do "a" i masz już
punkt B a potem sobie poradzisz
31 mar 21:54
uhu: Wprowadziłem cie w błąd bo tg90 nie istnieje, myślałem że tg90=1 wtedy y=−x+b i wstawiasz A ale
nic z tego, jednak może jakoś się to da wykombinować tym sposobem
31 mar 21:56
Eta:
Witam

Proponuję tak:
rozwiąż układ równań
prostej zawierającą przekątną BD
| | 1 | |
i okręgu o środku S i promieniu r= |
| |AC|
|
| | 2 | |
Otrzymasz jednocześnie współrzędne obydwu punktów B i D
31 mar 21:58
ICSP: Witam Eto tak właśnie zrobiłem. Tylko chcę się dowiedzieć czy istnieje możliwość
wyznaczenia wzorów prostych ab i ad bo wtedy to już będzie na prawdę z górki:
31 mar 22:00
Zimny: Po co sie meczyc. Wyznaczasz srodek AC, prosta AC, szukasz prostopadlej do AC przechdozacej
przez punkt S(srodek AC) i opisujesz okrag o promieniu SC i uklad rownan z prosta BD.
Duzo latwiej i szybciej na wektorach.
31 mar 22:36
think: ICSP współczynnik kierunkowy to tgα
| | 1 | |
teraz z tablic musisz odczytać dla jakiego kąta tg przyjmuje wartość − |
| do tego kąta |
| | 3 | |
dodajesz 45 stopni i szukasz wartości tg(α + 45) , to będzie współczynnik kierunkowy prostej
zawierającej bok

ale jak inni wspominają ta zabawa to skórka nie warta wyprawki, jeśli nie
wychodzi z tego okrągły kąt, bo będziesz miał błąd przybliżenia.
31 mar 23:49
ICSP: | | 1 | |
Problem w tym że nie umiem odczytać dla jakiego kata tg przyjmuje wartość − |
| . Jednak już |
| | 3 | |
znalazłem sposób na wyznaczenie tych dwóch prostych. Dziękuję wszystkim za pomoc.
1 kwi 13:04
Trivial:

Wyprowadzimy wzór na obrót wektora o kąt α.
u = (u
x, u
y)
Ale możemy zapisać to inaczej, wykorzystując długość wektora
u, czyli r.
u = (u
x, u
y) = (rcosβ, rsinβ)
Teraz, wektor
u' zapisujemy w formie
u' = (rcos(β+α), rsin(β+α)) = (rcosβ⋅cosα − rsinβ⋅sinα, rsinβ⋅cosα + rcosβ⋅sinα) =
= (u
x⋅cosα − u
y⋅sinα, u
y⋅cosα + u
x⋅sinα) = (u
xcosα − u
ysinα, u
xsinα + u
ycosα),
co można również zapisać w formie macierzowej
Odnośnie zadania, to można rozwiązać je w taki sposób:
1. Wyznaczamy wektor
AC.
2. Obracamy go o kąt 45
o zgodnie ze wzorem i otrzymujemy wektor [P[AC]'].
3. Aby otrzymać punkt D przesuwamy punkt A o wektor
1∕
√2⋅
AC'.
4. Aby otrzymać punkt B przesuwamy punkt C o wektor −
1∕
√2⋅
AC'.

A = (1, 3) C = (7, 1)
1.
AC = (7−1, 1−3) = (6, −2).
| | √2 | | √2 | | √2 | | √2 | |
2. AC' = (6⋅ |
| − (−2)⋅ |
| , 6⋅ |
| − 2⋅ |
| ) = √2⋅(4, 2). |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
3. D = A + (4, 2) = (5, 5).
4. B = C − (4, 2) = (3, −1).
1 kwi 16:34
dero2005:
prosta AC
y = −
13x+
103
a
A = −
13
szukamy współczynników kierunkowych prostych AB i AD (skręcamy prostą AC o 45
o)
| | a1−a2 | |
tgφ = | |
| | tg 45o = 1 a1 = −13
|
| | 1+a1*a2 | |
| a−1−a2 | | a1−a2 | |
| = 1 lub − |
| = 1
|
| 1+a1*a2 | | 1+a1*a2 | |
a
2 = −2 lub a
2 =
12
szukamy prostych o współczynnikach
12 i −2 i przechodzących przez punkt A(1,3)
y
AD = −2(x−1)+3 y
AB =
12(x−1)+3
y
AD = −2x + 5 y
AB =
12x +
52
porównujemy proste AD i BD i znajdujemy punkt D
3x−10 = −2x+5
x = 3 y = −1
D(3,−1)
porównujemy proste AB i BD i znajdujemy punkt B
12x +
52 = 3x − 10
x = 5 y = 5
B(5,5)
1 kwi 17:22
ICSP: Dziękuję wam jeszcze raz

Właśnie o to mi chodziło
1 kwi 19:02