wielomiany
Aga: czy dobrze to zrobiłam?

pierwiastkami wielomianu czwartego stopnia W(x) są liczby a,b,c,d, które w podanej
kolejności tworzą ciąg arytmetyczny o różnicy 2. Suma pierwiastków wielomianu jest równa
8.
a) oblicz pierwiastki a,b,c,d wielomianu W(x)
a
1 + a
n
i tu ze wzoru na sumę S
n = -------------- * n obliczyłam a
1 = -1
2
no i potem juz obliczyłam a
2 = 1 i a
3 = 3 i a
4 = 5
czyli a= -1 b= 1 c=3 d= 5
dobrze ?
b) wiedząc, że dla argumentu 0 wielomian przyjmuje wartość (-15), przedstaw wielomian w
postaci W(x) = a
4x
4 + a
3x
3 + a
2x
2 + a
1x + a
0
i tu nie za bardzo wiem, jak sie do tego zabrac...

czy ktoś może mi z tym pomóc?