matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ułamki
niunia:
skróć ułamek u=x
2
+4x+4/x
2
−4
31 mar 20:16
dero2005:
x
2
+4x+4
(x+2)
2
x+2
=
=
x
2
−4
(x−2)(x+2)
x−2
31 mar 21:12
ICSP:
D : x ∊ R\{−2;2}
31 mar 21:13
Ireneusz:
ICSP Dlaczego wykluczałeś −2
Według mnie licznik może wyjść 0 i wtedy cały ułamek będzie wynosił 0
31 mar 21:22