Dana jest funkcja...
Georgina: Dana jest funkcja y= −x2 +6x − 5
Oblicz wspolrzedne wierzcholka i miejsca zerowe, przedstaw ta funkcje w postaci kanonicznej i
iloczynowej, narysuj wykres tej funkcji, korzystajac z wykresu podaj zbior wartosci funkcji,
rownanie jej osi symetrii oraz przedzialy monotonicznosci funkcji
31 mar 20:11
Georgina: delta wyszła mi 56 czy prawidłowo? ... czy moze powinna wyjsc 16?
31 mar 20:24
Ireneusz: Δ=62−4*(−1)*(−5)=36−20=16 √Δ=4
31 mar 20:29
Georgina: miejsca zerowe wynosza wtedy −5 i −1?
31 mar 20:33
Georgina: p= 3 a q=4? niech mnie ktos sprawdzi bo nie wiem czy dobrze robie
31 mar 20:38
Ireneusz: Georgina x1=5 x2=1 zgubiłaś gdzieś −. Jeśli chcesz sprawdzić czy dobrze obliczyłaś miejsca
| | −b | | c | |
zerowe, to podstaw sobie pod wzory Viete'a. x1+x2= |
| x1*x2= |
| . P i q dobrze |
| | a | | a | |
obliczyłaś.
31 mar 20:56