matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Geometria
michal:
Kąt wpisany w okrąg o promieniu r ma miarę α. Jaką długość ma łuk, na którym oparty jest ten kąt? Zrobiłem to po prostu tak:
α
L =
* 2πr
360
πrα
L =
180
Lecz w odpowiedziach w mianowniku jest 90 stopni. Co robię źle?
31 mar 20:05
dero2005:
2α
L =
*2πr
360
απr
L =
90
31 mar 21:19
michal:
Dzięki wielkie.
31 mar 21:51