POMOC
:( :|: Tożsamości trygonometryczne:
Oblicz:
1) ctg 25
o * ctg35
o * 45
o * ctg65
o
2) sin
2 75
o+sin
2 15
o − 2sin30
o
3) (cos 52
o − cos38
o)
2 + 2sin38
o * sin 52
o + 2 cos 60
o
Proszę o pomoc w rozwiązaniu tych 3 przykładów, ponieważ nie rozumiem tego a jutro mam
kartkówkę z tego
31 mar 20:02
Godzio : 1)
ctg65o = ctg(90o − 25o) = tg25o
tgx * ctgx = 1
2) sin215 = sin2(90 − 75) = cos215
sin2x + cos2x = 1
3)
(cos52o − cos38o)2 + 2sin38o * sin52o + 2cos60o
cos38o = cos(90o − 52o) = sin52o
sin38o = cos52o
cos252o − 2cos52osin52o + sin252o + 2cos52o * sin52o + 2cos60o =
1 + 2cos60o = 1 + 1 = 2
31 mar 20:06
a: Godzio w 2 w odpowiedziach wychodzi 0 ?!?

reszta ok
31 mar 20:10
a: ?
31 mar 20:17
a: ...
31 mar 20:29