ciagi
angell: ile wynosi piąty wyraz tego ciągu,
jezeli suma częściowa ciągu geometrycznego wyraza sie niniejszym wzorem Sn=5*2n−5
31 mar 19:45
Godzio :
S5 − S4 = a5
31 mar 19:47
angell: a too że jak? co ja mam tam wpisać

?
31 mar 19:55
dero2005:
S5 = 5*2*5−5 = 45
S4 = 5*2*4−5 = 35
31 mar 19:59
angell: dziekuje baaardzo

31 mar 20:00
angell: oj, ja to obliczyłam i lipa bo w arkuszu sa tylko takie rozwiazania:
A.155 B.105−5 C.80 D.75
31 mar 20:03
angell: POMOcYY
31 mar 20:11
dero2005:
prawdopodobnie żle napisalać wzór
Sn = 5*2n−5
S5 = 5*25−5 = 155
S4 = 5*24−5 = 75
S5 − S4 = 155 − 75 = 80
31 mar 20:20
ala: a faktycznie. DZIĘKI
31 mar 20:24