procenty
ania: Towar kosztował 110zł.Ile kosztuje po dwóch podwyżkach po 12% każda
31 mar 19:38
Godzio :
Po pierwszej podwyżce mamy 112% (112% = 1,12) starej ceny: 1,12 * 110, po kolejnej mamy 112%
poprzedniej ceny:
110 * 1,12 * 1,12 = ...
31 mar 19:50
Lipas: 110zł + 12%z110zł czyli 110 + (110*12%) = 110 + 13,20 = 123,20 cena po 1 podwyżce
123,20 + 12%z123,20 czyli 123,20 + (123,20*12%) = 123,20 + 14,78 = 137,98 cena po 2 podwyzce
Troszkę rozpisane ale tylko po to by było wiadomo po kolei
Krócej:
110 + (110*12%) = 110 + 13,20 = 123,20
123,20 + (123,20*12%) = 123,20 + 14,78 = 137,98
lub w jednym wzorze (troszkę bardziej skomplikowane):
[110 + (110*12%)] + [110 + (110*12%)]*12%
odp. Towar o cenie początkowej 110zł po dwóch podwyżkach po 12% każda, kosztuje 137,98zł
31 mar 19:56