Do rozwiazania przy pomocy ciagow geometrycznych
Karol-Es: Totalnie nie ogarniam, jak ktos keidys odwiedzi Giżycko to stawiam piwo

W kwadrat o boku 12 wpisano koło, w koło kwadrat itd.
Oblicz: Obwód wszystkich kół oraz sume pól kół
Do rozwiazania przy pomocy ciagow geometrycznych
Godzio :
a = 12
r = 6 2r = d
1 ⇒ 2r = a
1√2 ⇒ 12 = a
1√2 ⇒ a
1 = 6
√2
a
1 = 6
√2
r
1 = 3
√2 2r
1 = d
2 ⇒ 6
√2 = a
2√2 ⇒ a
2 = 6
a
2 = 6
r
2 = 3 2r
2 = d
3 ⇒ 6 = a
3√2 ⇒ a
3 = 3
√2
I teraz mamy 2 ciągi:
a,a
1,a
2, ...
r,r
1,r
2,....
| | 1 | |
Lkół = 2πr + 2πr1 + .... = 2π(r + r1 + ...) = 2π * 6 * |
| = |
| | | |
| | 1 | | √2 | | √2(√2 + 1) | |
12π * |
| = 12π * |
| = 12π* |
| = |
| | | | √2 − 1 | | 2 − 1 | |
12π(2 +
√2)
Analogicznie z polami kwadratów, jak nie będzie wychodzić to pomogę