pochodna !!!!
kkk: policzyc pochodna
cos
34u
w miere mozliwosci prosze o wytłumaczenie tak zebym mogła to ogarnąć
31 mar 19:12
Godzio :
(cos3(4u))' = pochodna 3 * pochodna cos * pochodna 4u =
2cos2(4u) bo (x3)' = 3x2 *(− sin(4u)) bo (cosx)' = −sinx * 4 =
−8cos2(4u) * sin(4u) = −4cos(4u)*sin(8u)
31 mar 19:15
kkk: a co sie dzieje z kwadratem przy cos i dlaczego z sin (4u) robi sie sin(8u) ?
31 mar 19:27
Godzio :
skorzystałem ze wzoru: 2cosxsinx = sin2x
−4 * cos(4u) * 2cos(4u)sin(4u) = −4cos(4u) * sin(8u)
31 mar 19:30
kkk: dzieki jestes wielki

!
mogłabym Ci jeszce pare zadan pokazac tego typu , bo troche jeszce opornie mi te pochodne ida ?
31 mar 19:34
Godzio :
Ok

Byle szybko bo za niedługo muszę iść
31 mar 19:34
kkk: super

no to na przykład
31 mar 19:37
kkk: albo jeszcze 3sin2x−sin3x
31 mar 19:42
Godzio :
No to zaczynamy od zewnątrz:
| | 1 | |
Pochodna z 3√... = |
| * ...−2/3 |
| | 3 | |
A to co w środku stosujemy wzór na pochodną ilorazu, pamiętamy że (1 + x
2)' = 2x
| | 1 | | 1 | | 1 | | 0*(1 + x2) − 1*2x | |
(3√ |
| )' = |
| * ( |
| )−2/3 * |
| = |
| | 1 + x2 | | 3 | | 1 + x2 | | (1 + x2)2 | |
| 1 | | −2x | | 2 | |
| * (1 + x2)2/3 * |
| = − |
| x *(1 + x2)2/3 − 2 = |
| 3 | | (1 + x2)2 | | 3 | |
31 mar 19:45
Godzio :
3sin2x − sin3x = 3 * 2 * sinx * cosx − 3sin2x * cosx = 3sin2x − 3sin2cosx =
3(sin2x − sin2cosx)
31 mar 19:46
kkk: ok ,teraz sprobuje sobie to jakos na spokojnie przeanalizowac. Dziekuje bardzo
31 mar 19:48
Godzio :
31 mar 19:49
kkk: nie rozumiem tego ostatniego przykładu 3*2*sinx i dlaczego jeszce razy cos x

?
31 mar 19:52
Godzio :
pochodna
2 * pochodna sinx
31 mar 19:52
kkk: no to teraz chyba wszystko jasne
31 mar 19:54