matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
..
kompletny kretyn:
Całeczka
∫ ln(x−1) dx Zacinam się w pewnym miejscu, bo robię to przez części:
⎧
f(x)=ln(x−1) g(x)=x
⎩
f'(x)=
1
x−1
g'(x)=1
→
x
x ln(x−1)− ∫
dx
x−1
x
I teraz nie wiem jak obliczyć ∫
x−1
dx
31 mar 18:55
Godzio:
x
x − 1 + 1
1
∫
dx = ∫
dx = ∫(1 +
)dx = ...
x − 1
x − 1
x − 1
31 mar 18:56
Gustlik:
Można przez podstawienie, a potem przez części: t=x−1 dt=dx ∫ln(x−1)dx=∫lnt dt=∫1*lnt dt
1
[ u=lnt u'=
]
t
[ v'=1 v=t ]
1
=tlnt−∫t*
dt=tlnt−∫1dt=tlnt−t+C=
t
=(x−1)ln(x−1)−x+1+C
1 kwi 01:15