karola: A,B są zdarzeniami losowymi zawartymi w Ω i A ∩ B = ∅ i P(A) = 0,3 i P(B) = 0,7.
Oblicz P(A∪B)
31 mar 18:53
Godzio:
P(A∪B) = P(A) + P(B) − P(A∩B) gdzie P(A∩B) = P(∅) = 0, reszte masz dane
31 mar 18:54
karola: P(A∪B) = 0,3+0,7−
0,3= 0,7
skąd wzieło się to następne 0,3 skąd wiadomo że A∩B =0,3
31 mar 18:57
Godzio: A skąd to się wzięło

Ja nie wiem
31 mar 19:00
karola: Mam napisane coś takiego, może ty to rozszyfrujesz

P(AuB) = 0,3+0,7−0,3=0,7
( to do tego 0,3 ) A⊂B więc P(A∩B)=P(A)=0,3
31 mar 19:02
Godzio:
Ale to jakieś inne zadanie? Bo nie kumam
31 mar 19:03
karola: to jest to samo zadanie
31 mar 19:05
karola: sory poczekaj
31 mar 19:06
karola: A,B są zdarzeniami losowymi zawartymi w Ω i A ⊂ B = ∅ i P(A) = 0,3 i P(B) = 0,7.
Oblicz P(A∪B)
31 mar 19:06
karola: A,B są zdarzeniami losowymi zawartymi w Ω i A ⊂ B i P(A) = 0,3 i P(B) = 0,7.
Oblicz P(A∪B)
ooooooo tak oooo


:

:0
31 mar 19:06
Godzio :
To nie mam pojęcia skąd Ci się to wzięło
31 mar 19:07
Godzio : No teraz ok

, skoro A zawiera się w B to część wspólna to po prostu A
P(A∩B) = P(A)
P(A∪B) = P(A) + P(B) − P(A∩B) = P(B) = 0,7
31 mar 19:07
karola: kurdeee dlatego bo nie wiedziałam co znaczy ten znak ⊂

dziękuję

już rozumiem
31 mar 19:10
karola: Ile jest liczb dwucyfrowych zapisanych za pomoca jednej cyfry podzielnej przez 4 i jednej cyfry
niepodzielnej przez 4.
Proszę o wytłumaczenie jak dla kretyna
31 mar 19:38
karola: juz nie trzeba
31 mar 19:41
Godzio :
10a + b
1o a ∊ {4,8}, b ∊ {1,2,3,5,6,7,9} ⇒ 2 * 7 = 14
2o a ∊ {1,2,3,5,6,7,9} b ∊ {0,4,8} ⇒ 7 * 3 = 21
Odp: 35 liczb
31 mar 19:42