Całka
kompletny kretyn: CAŁKA 

∫ x 3
x dx
Ma być przez części, ale robię przez części i potem nie wiem jak znaleźć całkę z x
2 3
x ln3
...
31 mar 18:46
Godzio:
| | 3x | | x * 3x | | 3x | |
∫x( |
| )'dx = |
| − ∫ |
| dx = ... |
| | ln3 | | ln3 | | ln3 | |
31 mar 18:49
kompletny kretyn: Moment moment.. Jak ty to w ogóle robisz? Ze f(x)=x, a g(x)=3x, bo już nie wiem...
31 mar 18:50
kompletny kretyn: g'(x) miało być
31 mar 18:51
Godzio:
f(x) = x f'(x) = 1
∫f(x) * g'(x)dx = f(x) * g(x) − ∫f'(x)g(x)dx
31 mar 18:54
kompletny kretyn: Chyba ju widzę, dzięki... ale to jest jakaś maskara, nie wiem jak wpaść, że 3
x to jest całka z
31 mar 18:57
Godzio:
Nie całka, a pochodna

A jak wpaść? trzeba scałkować 3
x
| | 3x | | 1 | | 1 | |
( |
| )' = |
| * (3x)' = |
| * 3 x * ln3 = 3 x |
| | ln3 | | ln3 | | ln3 | |
31 mar 19:00
kompletny kretyn: Może i pochodna, już mi się wszystko chrzani, bo siedzę 3 godziny nad całkami i połowy nie
umiem zrobić. A to 3
x to nawet nie wiedziałem, że tak można zrobić, bo żadnego wzoru na to ni
ma
31 mar 19:02
Godzio :
Żeby dobrze radzić sobie z całkami trzeba najpierw dobrze poznać pochodne
31 mar 19:04
kompletny kretyn: Najlepsze jest to, że pochodne ogarniam, nawet z kolokwium mialem prawie maksa z pochodnych,
ale tak to nie umiem wpaść, np. pochodna z czego to będzie tg x

a takie bzdury się potem
przydają, bo nie moge ruszyć tych całek.
31 mar 19:06
Godzio :
Przy tych prostych można z tego skorzystać "pochodna czego bedzie tgx" ale właśnie przy takich
tgx,ctgx,lnx to już tak prosto nie ma i trzeba pokombinować

I tu właśnie kłania się metoda
przez części w której pochodne są niezbędne :
31 mar 19:10
kompletny kretyn: No bo np. mam przykład:
| | ⎧ | f(x)=x g(x)=tg x | |
| = | ⎩ | f'(x)=1 g'(x)=1cos2x | =
|
x tg x −∫ tg x dx =
... i tu właśnie pojawia się problem, a jak chcę ∫ tg x dx policzyc
| | 1 | |
przez części, to znowu zostaje mi całka z |
| |
| | cos x | |
31 mar 19:14
Godzio :
cosx = t
−sinxdx = dt
sinxdx = −dt
| | dt | |
... = −∫ |
| = −ln|t| + C = −ln|cosx| + C |
| | t | |
31 mar 19:16
kompletny kretyn: Genialny jestes!

Ja bym nie wpadł
31 mar 19:18
Godzio :
Dlatego trzeba kombinować
31 mar 19:19
kompletny kretyn: Chyba muszę się przez weekend podszkolić
31 mar 19:23