ratunku
Basia: Eta i Bogdan









sin15
0
liczyłam 3 razy i wychodzi mi
√2-√3 / 2
a w zbiorze jest jakaś odpowiedź z
√6 dokładnie nie pamiętam
jutro ją przepiszę, ale sprawdźcie mi te obliczenia:
cos30 = cos(2*15) = 1 - 2sin
215
1-2sin
215 =
√3/2
2sin
215 = 1-
√3/2
2sin
215 = (2-
√3)/2
sin
215 = (2-
√3)/4
sin15 =
√2-√3 / 2
19 lut 01:38
19 lut 01:41
Eta:
Basiu! ( nie było mnie przez chwilę )
Oczywiście że tak jest jak podałaś i nie chce być inaczej!
Odpowiedź w zbiorku ?.... błędna ! i tyle!
Twoje obliczenia poprawne w 100%-tach
19 lut 02:00
Bogdan:
Wynik jest poprawny, domyślam się tego √6.
sin15 = sin(60 - 45) = sin60cos45 - sin45cos60 = (√3/2)*(√2/2) - (√2/2)*(1/2) =
= (√6 - √2) / 4
Twój wynik i ten są sobie równe.
19 lut 10:17
Basia: Serdecznie Wam obojgu dziękuję.
Na razie pauzuję, ale wieczorem chyba się pokażę. Wirtualnie rzecz jasna.
19 lut 16:01
Jakub: Według mnie też jest dobrze. Tutaj
1546 policzyłem inne funkcje trygonometryczne dla
15 stopni. Liczyłem tak jak Bogdan pokazał.
19 lut 18:42