Pomocy
Madzia: Wyznacz współczynnik k, tak by wskazane wielomiany były równe.
f(x)= x3−2x2+3x−k , g(x)=(x−2)(x2+3)
31 mar 18:11
ICSP: 6
31 mar 18:12
Madzia: a skąd to?
31 mar 18:13
Ireneusz: Madzia wymnażasz (x−2)(x
2+3) i wychodzi Ci x
3−2x
2+3−6. Wielomiany są sobie równe gdy mają
takie same współczynniki przy odpowiednich potęgach. I wychodzi, że k=6
31 mar 18:17
iwoo: g(x) = (x−2)(x2+3) = x3+3x−2x2−6 = x3−2x2+3x−6
f(x) = x3−2x2+3x−k
g(x) = x3−2x2+3x−6
k=6
31 mar 18:17
Madzia: Dzieki IRENEUSZ
31 mar 18:17