matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
działania na potęgach
cmon:
Czy ktoś mi pomoże, jak to rozwiązać? 16x
2
=2x
3
*
√
x
31 mar 17:59
morfepl:
D:x≥0 16x
2
−2x
3
*
√
x
=0 x
2
(16−2x*
√
x
)=0 x
2
=0 ⇔ x=0 lub 16−2x*
√
x
=0 −2x*
√
x
=−16 x*
√
x
=8
√
x
2
*
√
x
=8
√
x
3
=8 /
2
x
3
=64 /
3
√
x=4 x
1
=0; x
2
=4
31 mar 18:59