matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozwiaz rownania (rozlozenia) potrzebuje cale rozwiazania
kara:
2
6
+
=4
x+2
x+3
3
7
=
2x+1
5x−1
31 mar 17:48
F1zone:
mnożymy na krzyż:
3
7
=
2x + 1
5x − 1
3*(5x−1)=7*(2x+1) 15x−3 = 14x+7 "iksy" na lewą stronę, wyrazy wolne na prawą (pamiętamy o zmianie znaku) 15x−14x = 7+3 x = 10
31 mar 20:26