mikk
Basia: zastępuję mikk'a
W równoległoboku o bokach 6 cm i 4 cm oraz kącie ostrym 600 poprowadzono dwusieczne
kątów. Oblicz obwód czworokąta utworzonego przez punkty przecięcia wszystkich
dwusiecznych.
19 lut 00:18
Eta: Ok! Dzięki! Własnie odnalazłam to zadanie!
Pomyślę .... narazie idę zrobić herbatkę!
Dobranoc Basiu!
19 lut 00:25
Basia:
właściwie już wiem, to jest dość proste, ale bez rysunku strasznie trudne do
wytłumaczenia, ale to już jutro spróbuję, bo oczy mi się zamykają
19 lut 00:26
Basia:
ABCD - rónoległobok
kątA = kątC = 60
kątB = kątD =120
AD = BC = 4
AB = CD = 6
narysuj najpierw dwusieczne kątów rozwartych BP i DQ
tr. ADQ i tr.CBP są równoboczne (bo każdy z katów ma 60)
CP = BP = AQ = DQ =4
teraz narysuj dwusieczne katów ostrych AR i CS
kąt DAR = kąt ARD = 30
kat BCS = kąt BSC = 30
mamy trójkaty równoramienne czyli
DR = AD =4
BS = BC =4
KLMN punkty przecięcia dwusiecznych
LM = BP - PM - BK
BK jest wysokością SBC bo kąt BKC jest prosty
sin30 = BK/4
BK =2
PM = RM =x
PR = 2
2x2 = 22
2x2 = 4
x2 = 2
x=√2
LM = 4 - 2 - √2 = 2-√2
KN = LM = 2-√2
KL = CS - CK - KS
KS liczymy tak jak PM
KS = √2
CK jest wysokością tr.równobocznego o boku 4
CK = 4√3/2 = 2√3
cos30 = (CS/2)/4
√3/2 = CS/8
CS = 4√3
KL = 4√3 - 2√3 - √2 = 2√3 - √2
KL = MN = 2√3 - √2
Ob = 2(2-√2 + 2(2√3-√2) =
4 + 4√3 - 4√2 = 4(1+√3-√2)
nie ręczę czy się gdzieś nie pomyliłam
19 lut 01:11
Eta: Właśnie nie wiem jakie "koszmarki" Ci wychodziły?
To zmęczenie Basiu!...
Zadanko jest proste.
Dwusieczne kątów ostrych i dwusieczne kątów rozwartych
sa nawzajem równoległe .
czyli i nawzajem prostopadłe
( bo dwusieczne sąsiednich kątów przecinaja sie pod kątem prostym)
Wyliczasz z trójkatów prostokątnych z f. tryg. dla 30o i 60o
długość jednego boku prostokata to 3 - 2 = 1 cm
długość drugiego boku to 3√3 - 2√3 = √3 cm
czyli prostokąt o wymiarach 1 cm na √3 cm
Ob= 2 + 2√3 = 2( 1 +√3 ) cm.
19 lut 01:14
Eta: Nie! zobacz u mnie! Potwierdzisz ,żze tak ma być ?
Nocny "marku"
19 lut 01:16
Basia:
zgadza się; gdzieś coś źle zapisałam
dzięki
i dobranoc
19 lut 01:23
19 lut 01:26
Eta: Widzę ,że nie odpuszczasz

Dobranoc! ( przeambitna Osóbko
19 lut 01:29