pomocy
szsymes: √n+1/(√n+1+√n)
wynik ma wyjsc 1/2
ogólna postac była taka
(√n+1-√n)*√(n2+1)/(n)
18 lut 23:53
Basia:
ale co to ma być? granica ? zwykłe przekształcenie ? jeszcze coś innego ?
18 lut 23:55
szsymes: aa sorry zapomniałem napisac
lim
(√n+1-√n)*√(n2+1)/(n)
n→∞
19 lut 00:00
szsymes: ogólnie własnie nie wiem dlaczego wychodzi 1/2
posługiwałem sie programem derive i kombinowałem na różne sposoby i dalej nie mogłem
dojśc
19 lut 00:02
Basia:
dzielimy licznik i mianownik przez √n
√1+ 1/n √1+0 1
lim --------------------- = --------------- = --------
n→∞ √1+1/n + 1 √1+0 +1 2
19 lut 00:04
szsymes: noo dzięki wielke...główkowałem nad tym sporo czasu a tu wyjscie okazało sie dośc
banalne
dziękuje bardzo i pozdrawiam
19 lut 00:08
Basia:
ale nie mam pojęcia skąd Ci się ta postać wzięła:
(√n+1 - √n)*√(n2+1)/n =
(√n+1) - √n)*√n2+1
-------------------------------- =
√n
(√n+1)-√n)*(√n+1+√n)*√n2+1
---------------------------------------------------- =
√n*(√n+1+√n)
(n+1-n)*√n2+1 √n2+1
-------------------------- = ----------------------
√n2+n + n √n2+n +n
dzielimy licznik i mianownik przez n = √n2
√1 + 1/n2 √1+0
= --------------------------------- → ---------------- = 1/2
√1 + 1/n + 1 √1+0 +1
19 lut 00:14
szsymes: hmm no najwidoczniej jakos pokręciłem ...
ale jeszcze raz dzięki
19 lut 00:29