matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Współczynniki trójmianu kwadratowego.
Aga:
Hej
Wyznacz współczynniki a,b,c trójmianu ax2 + bx + c, jeżeli do wykresu należy punkt A = (5,5) i jeżleli y min = 1 dla x=3. Dochodzę do tego, że b =−6a i c = 5a + 5 i nie wiem co dalej.. Pomożecie ?
31 mar 17:12
bart:
25a+5b+c=5 q=1 p=3 9a+3b+c=1 masz 4 rownania, a 3 niewiadome
31 mar 17:18
Aga:
nie właśnie.. nie potrafię tego rozwiązać.
31 mar 17:19
Aga:
czyli a = 1, b = −6, c = 10
31 mar 18:12