Funkcja kwadratowa
Natalia: Okno ma kształt prostokąta zakończonego trójkątem równobocznym. Obwód okna wynosi 2m. Jak
powinna być długość podstawy prostokąta, aby powierzchnia okna była największa?
Pomocy, bo się męczę a nic mi nie wychodzi..
31 mar 15:47
Ajtek: a − podstawa prostokąta, długość ramienia Δ
b − wys. prostokąta
3a+2b=2 → b=1−
32a
Równanie kwadratowe, trzeba znaleźć x
w.
31 mar 16:17
Bizon: 0
o=3a+2b 2b=200−3a b=100−1,5a
| | a2√3 | | a2√3 | | a2√3 | |
Po=ab+ |
| =a(100−1,5a)+ |
| =100a−1,5a2+ |
|
|
| | 4 | | 4 | | 4 | |
| | −400 | |
Pomax dla a= |
| tj. dla a≈46,86 cm |
| | 2(√3−6) | |
31 mar 16:51