matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
xx
Ania:
Wyznacz równanie okręgu o środku A=(2,3) stycznego do prostej o równaniu x−2y+1=0
31 mar 15:45
M:
21 mar 09:29
Mei Lin:
x−2y+1=0 −2y=−x−1
1
1
y=
x+
(do rysunku
2
2
A=(2,3) x
0
=2 i y
0
=3 x−2y+1=0
A*x
0
+B*y
0
+C|
d=
√
A
2
+B
2
|1*2−2*3+1|
d=
√
1
2
+(−2)
2
|−3|
3
d=
=
=r
√
5
√
5
Równanie okręgu
9
(x−2)
2
+(y−3)
2
=
5
21 mar 10:26